Harini saja aku dah buat dua entry. Nampak macam takdak kerja lain kan? Sukahati kite la hihi . Bukan apa , dah ada masa terluang jadi better aku exercise jari-jemari aku ini sebab lenguh semacam je taktau kenapa. Harini best tak payah masak tengah hari sebab jiran sebelah buat kenduri kesyukuran. Jadi boleh hangkut bila-bila masa ja makanan tu kalau aku nak. Maklum lah kami kamceng sejak aku join persatuan makcik-makcik cicah garam belacan belakang rumah ni. Jadi disebabkan aku bosan, aku decide nak buat Pavlova.
Lapuk dah makanan ni aku rasa. Kawan-kawan aku semua pakat try buat dah yang aku pulak baru terhegeh nak buat. Padahal dah gugel resepi dah bertaun dah, cuma perasaan nak buat tu baru muncul hari ni, eh tiba-tiba! Tapi agak sedih sikit la sebab tak berapa nak menjadi. meringue tu terbantat sikit and whipping cream aku pulak lambat keluarkan dari peti ais. Ahh damn! Tapi tak apa lah aku buat jugak dengan penuh kasih sayang dan dibantu adik aku. Resepi untuk buat pavlova ni aku tiru sebijik macam kak Fatin Liana. Simple.
Ini buah-buahan yang aku guna sebagai topping. Limau mandarin pun aku bubuh tapi tak sempat nak snap. |
Mula-mula aku pukul 4 biji telur putih , guna mixer dan putar laju-laju. Then masukkan sedikit demi sedikit gula custor dalam 170 gm. Lepastu tepung jagung dan cuka. 1 sudu teh saja. Bila dah likat dan kalau kita tunggang atas kepala pun dia tak jatuh , so tempek la meringue tu atas baking paper. Aku guna kertas minyak biasa ja kerenyuk bukan main. Selalunya pavlova ni orang buat bentuk bulat kan, tapi aku buat segi empat sama gitu. Lain sikit yedok? Selesai tempek, masukkan je terus kat oven dengan suhu about 170 celcius dalam masa 40 minit.
Even xjadi.. kira ok tuu dah ada rupa2 jg.. heheh. Dr zara nii.. tau mkn jaa.. hoho
ReplyDeleteHaha nasib baik ada rupa jugak kan ? Haha try laa buat sis pastu publish kat blog tengok. Dira nak cabar ni haha Acewahh :D
Delete